Egy színkísérlet sokkoló eredménye:

Egy színkísérlet sokkoló eredménye:

„„A szalonban még hamvas szőke volt a hajam, később ledöbbentem… Egy fotón ugyanis vörös volt. Nem viccelek. Ezer éve még csak vörös festék sem járt a hajam közelében, erre most egy fotón totál rezes volt az árnyalat… Lesokkolt. Bár, jobban belegondolva, a szalon óta egyáltalán nem is láttam azt a gyönyörű színt, amit kiválasztottunk a fodrászommal, és, ami rá is került végül a frizurámra. Már legelső este, a fürdőszobatükörben is furcsa volt. Nem értem! Miért van ez???”

Akár te is írhattad volna ezt a kis szösszenetet, ugye?

A legtöbb festett hajú emberrel megesik az ilyesmi. A szalonban még a hamvas, a fürdőben sárgás, a fotókon akár vörös is lehet… De van egy jó hírünk: NEM A SZÍN A HIBÁS!

A szín bizony pontosan olyan, ahogy „megkapod” a szalonban. Mi mindenen múlhat azonban, milyennek látod később?

Fényképek esetén:

Mivel készült a fotó?

  • Teljesen más színe van a különböző okostelefonokkal készített képeknek, és persze, a fényképezőgépekkel fotózottaknak is.
  • Egyes készülékek inkább „melegítenek”, míg mások „hűtenek” a valódi árnyalaton. Csúcsminőségű, analóg fényképezőgépre van szükség ahhoz, hogy nagyjából a valóságot adja vissza!

Milyenek voltak a fényviszonyok?

  • Különböző lehet a képen szereplő hajszín a természetes és a mesterséges fények eredményeként, illetve a hideg vagy meleg tónusú fényhatások is egyértelmű befolyással bírnak, ha hajszínről van szó!
  • Tehát más lesz a hajad színe, amikor rásüt a Nap, más, amikor szürke, esős az idő, illetve abszolút különbözik az ezerféle mesterséges fényben. Egy sárgás villanykörte mellett a hajad sem tűnik majd annyira hamvasnak, míg a kékes LED-fényben sokkal hidegebbnek tűnhet a valóságosnál.

A háttér sem mellékes

  • A háttér is erőteljesen beleszól abba, mely tónusai erősödnek fel a hajadnak akár egy fényképen, vagy akár élőben is.
  • Egy rózsás-barnás fal előtt például lehet, hogy a hamvasszőke hajadnak is lesz egy kis rosegold fénye, míg a szürke előtt állva megfelelően érvényesül majd a hamvassága.

Amikor Pineteresten nézegetsz képeket, majd felkiáltasz, „de gyönyörű ez a szín, akarom”, gondolj rá, hogy…

  • …Ugyanezek a tényezők azokra a fotókra is igazak, sőt! Ezekben az esetekben nem ritka, hogy enyhén effektelik, felhúzzák, élénkebbé vagy kontrasztosabbá teszik az árnyalatokat. Valószínűleg az életben a modellek haja sem pont ugyanolyan.

És akkor most jöjjenek a kísérlet eredményei!

Az alábbi galériában UGYANAZT a frizurát tekintheted meg, különböző szögekből, fényviszonyok közt, hátterekkel és más-más készülékekkel fényképezve. A képek azonos időben készültek, párhuzamosan több telefonnal, és semmilyen utómunkának nem vetettük alá őket. Ezek után ne legyen kérdés benned sem, ha meglátsz egy fotót a hajadról, hogy esetleg baj van az általad amúgy kedvelt színével! Hiszen láthatod, még egy gyönyörű hamvasszőke is fürödhet aranyos árnyalatban, ha olyan a háttér, a fény, illetve a készülék, amivel fotózták… Döbbenetes, ugye?

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.