A haj nem játékszer!

A haj nem játékszer!

Szeretnék egy nagyon fontos témáról írni Nektek! Mégpedig arról, hogy a haj nem játékszer, nem lehet a végtelenségig szőkíteni!

Sokszor fordulnak hozzánk és más fodrász kollégákhoz is azzal, hogy hoznak egy tökéletesen fényelt, filterelt fotót, amit az Instagramon vagy a Pinteresten találtak, hogy ilyet szeretnének kérni.
Mint tudjuk, napjainkban nagy probléma, hogy minden hasonló portál a tökéletes életű, párkapcsolatú, testű embereket hirdeti, akik mindig minden pillanatban tökéletes hajjal, sminkkel és szettben léteznek. Ugye ismerős a kép? Hogyha ezt most elképzeltétek, akkor nézzétek meg a posztban csatolt frizura fotókat, amikkel rendszeresen megkeresnek minket, hogy olyat szeretnének…

Tökéletesek, ugye?

Akkor én most feltenném neked a kérdést, jól figyelj!

Te ismersz olyat, vagy esetleg valaha találkoztál már az utcán olyan nővel, aki ilyen hajat viselt? Akinek ilyen volumene van attól, hogy reggel csak megfésülködött, vagy beletúrt a hajába felkelés után? Semmi szösz nincs a haján, minden nap, mintha fodrásztól jött volna?

A válasz természetesen: NEM!

Ezek a hajszínek nem léteznek hétköznapi földi halandókon! Ezek a hajszínek csak fotókon, az interneten Pinteresten és Instagramon léteznek – vagy reklámfilmekben. Nem otthoni fürdőszoba fényben készültek és nem is szalon körülmények között, hanem komoly fénybeállítások és filterek által tökéletes fényviszonyokban fotózva, hosszas retusálás és utómunkálatok után néznek ki így.
Nem beszélve a stylingról, hiszen ahhoz, hogy az a volumen vagy hullám a fotó erejéig úgy is maradjon, tupír és rengeteg hajlakk szükséges, azonban egy kis idő elteltével ez a frizura a gravitáció hatására szétesik. Másnap, amikor felkel a modell, ez már nem így néz ki…
Akikről ilyen fotók készülnek, megkérném őket, hogy azt is mutassák meg, hogy milyen, amikor otthon először megmossák és maguknak készítik el a frizurát! A színről nem is beszélve, hiszen ezek a hűvös árnyalatok nagyon érzékenyek, már az első mosás után is veszítenek hűvösségükből. Tehát már az első otthoni hajmosás után sem lesz olyan, mint a fotón!

Az Instagramon sem látni ezeket a megkomponált csodákat nem beszárított, vagy magától száradt állapotban.

Miért készítettem nektek ezt az írást? Azért, hogy megóvjalak benneteket és a fodrászokat is a csalódástól és a kudarctól. Az ilyen hajszíneket természetesen nem lehetetlen elkészíteni, de nem mindegy a kiindulási alap, a haj vastagsága, minősége, textúrája, hossza! Ha otthon volt festve a haj, vagy már többször volt szőkítve, esetleg sötét, vagy foltos, egy alkalommal lehetetlen ugyanazt a hatást elérni! Ha sikerül, akkor 3-4 hetente rendszeres, fodrász által végzett karbantartást és komoly otthoni ápolást igényel.

Ezek a színek akkor mutatnak szépen, ha be vannak szárítva, vagy szépen hullámosítva, ugyanis egy szőkített haj felülete mindig porózusabb, fénytelenebb, mint egy natúr haj, amin még nem történt világosítás. Egy porózus szerkezetű hajat pedig folyamatosan vasalás és hullámosítási hőhatásnak kitenni…nem egy életbiztosítás!


Amit szintén ne felejtsünk el, hogy a balayage árnyalatok 99%-át hullámosított hajon prezentálják a netes portálokon…ezek után teljesen természetes, hogy a színkontrasztok máshogy fognak érvényesülni, ha a haj a két szalonlátogatás között egyenesítve van, és nem hullámosítva.

Szóval mindenkit kérek, hogy ne dőljetek be ezeknek a fotóknak!
Amatőr az a szakember, aki nem vállalja, vagy nem tudja, vagy nem akarja elkészíteni?

Dehogyis!

A fodrász kollégákat is arra biztatom, hogy mondjanak nemet! Sokszor van az, hogy a vendégünket csak a fotó hangulata, a modell kisugárzása ragadta meg (ami nem is meglepő, hiszen mind egytől-egyig gyönyörű nő) és valójában nem is a haj tetszik neki…

Előfordul az is, hogy a szakember hiába mondja el, hogy ezt az eredményt nem lehet egy festéssel elérni. Néha a vendég ezt meg sem akarja hallani, hiszen elszántan érkezett a fodrászhoz, és csak annyit lát, hogy valakinek szép hajszínek vannak az Instagram oldalán, és tuti, hogy akkor az ő hajából is bármelyiket el lehet készíteni. Ezután jön a csalódottság, hogy nem lett azonnal olyan, vagy olyan pasztell, vagy olyan hideg, vagy olyan szőke és mégis órákat ült a szalonban és még sokat is fizetett…
Egy szó mint száz, ezek a képek csodásak, művésziek, gyönyörűek, minden elismerésem a művészeknek, a fotósnak és a fodrásznak is, akik megalkották, DE nem tükrözik a hétköznapi valóságot! Igyekezzünk megóvni magunkat és vendégeinket is ettől a kudarctól és az esetleges reklamációtól, mert egy egyszeri bevétel nem ér annyit, hogy utána ezen stresszeljünk hónapokig.
És mi mással foglalhatnánk össze ezt a blogbejegyzést, mint azzal a ténnyel, ami ránk, elkötelezett és elhivatott fodrászokra a leginkább igaz: mi mindig a legszebbet és a legjobbat szeretnénk Neked, és ezért mindent meg is teszünk! Ehhez pedig feltétlenül fontos a két irányú kommunikáció – rajtunk pedig nem fog múlni, mert mi azt szeretnénk, ha mindig tündökölnél és elégedett lennél!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.