9 dolog, amit a balayage-ról tudnod kell

9 dolog, amit a balayage-ról tudnod kell

  1. Mi is pontosan a balayage?

A balayage-ról szóló sok tény közül elsőként a kifejezést kell pontosan meghatároznunk. Tőben sötétebb, a hajvégeknél világosabb és természetes napszítta hatás jellemzi a balayage hajfestést. A balayage a haj színezésének technikája; ez nem a stílus vagy egy kész frizura elnevezése. A balayage egy francia szó, amely seprést vagy festést jelent, és pontosan ezt teszi fodrászod is, amikor a szőkítőt laza mozdulatokkal felviszi a tincsekre. Egy valódi balayage-t csak ecsetekkel és fóliák nélkül készítenek. Néha a fodrász használhat fóliát a tincsek szép elválasztásához, esetleg a világosabb hajszín eléréséhez. A haj világosítása legtöbbször a szabad levegőn történik, így a szőkítési eredmény sem annyira világos, mint egy klasszikus fóliás melír esetében.

2. Miért magasabb az ára a balayage-nak, mint egy hajfestésnek?

A balayage-zsal kapcsolatban másodikként mindenképpen az ár az, amiről külön érdemes beszélni. Mivel teljesen személyre szabható, a balayage általában magasabb árkategóriába tartozik, mint a hagyományos hajfestések. A gyönyörű végeredmény eléréséhez sokkal több idő, művészi képesség szükséges, mert a fodrász szó szerint kézzel, sablonos mozdulatok nélkül viszi fel a szőkítő anyagot a hajra, akár egy festővászonra. Minden egyes hajtincset gondosan kiválaszt, és a világosított részek arc körüli elhelyezésére is kiemelt hangsúlyt fektet. A tökéletes végeredményhez emiatt hozzáértésre és rengeteg gyakorlatra van szükség. Arról nem is beszélve, hogy ezt a technikát elegendő 4-6 havonta elkészíteni.

3. A balayage technikával szőkített haj tovább marad szép egy klasszikus melírnál.


Mivel ennél a technikánál a szőkítő anyagot söprési technikával viszi fel a fodrász a tincsre, ezáltal nem keletkeznek éles vonalak a természetes haj szőkítővel való érintkezésénél. Így akár több hónap után is tökéletes lehet a hajszíned egy jól elkészített balayage után. Valószínű, hogy a két balayage szőkítés között szükség van egy színfrissítésre, ami újjávarázsolja a hajkoronád és kitolja a két szőkítés közötti időszakot, de erről fodrászod minden esetben tájékoztat.

4. A balayage technika nem hoz kontrasztos szőkítési eredményeket.
Ha természetesen sötét hajad van, vagy sötétre van festve, akkor nem valószínű, hogy a balayage a legjobb technika számodra – különösen, ha jelentős kontrasztot szeretnél elérni a természetes és a szőkített részek között. Ez a technika az úgynevezett napszítta hatás eléréséhez tökéletes. Mivel itt nem használnak fóliákat, ezért a szőkítés szintje is alacsonyabb a fóliás technikákkal szemben. A fólia visszatartja a hőt, amit a szőkítő termel, és ez emeli a szőkítő hatását. Amennyiben világosabb szőkítési eredményt szeretne a fodrász elérni, vagy a hajban lévő narancs és vörös tónusok eltávolítása a cél, ilyenkor használhat fóliát, de nem ez a jellemző erre a technikára. 

5. A balayage lágyabb megjelenést kölcsönöz a hajnak.
Mivel a balayage technikánál a tincsnek csak bizonyos részeit, oldalait festik meg, ezért a szín nem telítődik a hajszálban. Így egy multidimenziós, lágy hatást tudunk elérni a hajhosszon, amelyel a különböző hajvágási technikákat tudjuk még jobban kiemelni, az egyedien gyönyörű, és személyre szabott frizura érdekében. Ha nagy kontrasztú és merészebb megjelenést szeretnél, nem valószínű, hogy ez a tökéletes technika számodra. Akkor is érdemes más technikát választani, ha hűvösebb tónusokat kedvelsz, és nem szereted a meleg árnyalatokat a hajadban. Mivel ez a technika nem tud akkora világosítást eredményezni, ezért a végeredményben némi meleg árnyalat mindig marad.

6. Balayage és a hajvágás 
Amint már korábban említettem, egy szép balayage hajszín akkor lesz igazán tökéletes, ha azt megkoronázzuk egy hajvágással, ami fordítva is igaz. Egy jó hajvágást nagyon szépen lehet hangsúlyozni egy lágy balayage világosítással. A legszebb a középhosszú és hosszú hajaknál.Nagy átmenet esetén, tehát ha a frizura felsőbb rétegei és a hossza között jelentős a hosszkülönbség, a teteje 10-20 cm, akkor ezt a technikát nem lehet alkalmazni.

7. Göndör vagy egyenes hajon szebb a balayage?
A balayage teljesen más hatást mutat egyenes és göndör hajon. Míg egyenes hajon egy sokkal homogénebb színhatást látunk, addig hullámos vagy hullámosított hajon sokkal jobban érvényesülnek a hajban a technika által a színmélységek és magasságok, vagyis az úgynevezett multidimenziós hatás. Mielőtt ezt a technikát választod, érdemes a fotók között olyanokat nézegetni, ahol olyan frizurán van megfestve ez a technika, ahogyan te is hordod a hajad. Ha például egyenesen szoktad a hajad hordani, akkor a balayage technika nem úgy fog érvényesülni a hajadon, mint egy hullámosított hajon.  

8. A balayage színének fenntartása és otthoni ápolása kiemelten fontos.
Ha megfelelően történik az ápolás és az otthoni színmegtartás, akkor a balayage sokkal tovább tart, mint egy hagyományos melír. Viszont ehhez a szalonlátogatások között fontos az otthoni ápolás és gondoskodás. Egyik nagyon jó otthoni ápolás a balayage technikával szőkített hajra a kötéserősítő termékek használata. Ezek megerősítik a hajszálakban lévő keratin kötéseket, ezáltal a haj porózussága csökken, így a szín tartósabb lesz. Ugyancsak fontosak a hajszínvédő illetve hajszínfrissítő termékek, amelyek megvédik a színt, illetve direkt pigmentek segítségével felfrissítik annak árnyalatát.Viszont ha mégis szükség lenne színfrissítésre, azt fodrászod nagyon egyszerűen egy szalonlátogatás során megteszi neked, hogy továbbra is gyönyörűen tündököljön balayage-od.

9. Konzultálj a fodrászoddal, mielőtt döntesz!
Bár a balayage csodálatos megjelenést kölcsönöz és manapság rendkívül népszerű, nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb technika számodra. Egyeztess fodrászoddal, hogy mi az a végeredmény, amit szeretnél látni a hajadon, és az ő szakmai tapasztalatával együtt eldönthetitek, hogy mi az a technika, ami legjobban illik hozzád. 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.